Dve godine predaha za prezadužene

Bez autora
Apr 08 2011

Prezaduženi građani i oni koji su ostali bez posla moći će lakše da otplaćuju kredite, jer će im biti omogućen grejs period do 24 meseca, najavio je premijer Srbije Mirko Cvetković obrazlažući mere koje je tim povodom juče usvojila Vlada Srbije. Slične mere pripremaju se i za privredu. Procenjuje se da će ovim merama biti obuhvaćeno oko pola miliona građana čije će kreditno zaduženje mesečno, u proseku, biti umanjeno za oko 5.000 dinara. Vrednost ukupnog reprograma je 2,2 milijarde dinara što, po Cvetkovićevoj oceni, nije suma koja bi mogla da pogura inflaciju, niti da ugrozi makroekonomsku stabilnost. Za dve godine standard građana biće mnogo bolji nego danas, ali svako mora da izračuna šta će da plati. Zaduženja zbog reprograma neće biti mnogo povećana posle dve godine...

Dve godine predaha za prezaduženePrezaduženi građani i oni koji su ostali bez posla moći će lakše da otplaćuju kredite, jer će im biti omogućen grejs period do 24 meseca, najavio je premijer Srbije Mirko Cvetković obrazlažući mere koje je tim povodom juče usvojila Vlada Srbije. Slične mere pripremaju se, najavio je, i za privredu.

Procenjuje se da će ovim merama biti obuhvaćeno oko pola miliona građana čije će kreditno zaduženje mesečno, u proseku, biti umanjeno za oko 5.000 dinara. Vrednost ukupnog reprograma je 2,2 milijarde dinara što, po Cvetkovićevoj oceni, nije suma koja bi mogla da pogura inflaciju, niti da ugrozi makroekonomsku stabilnost.

– Za dve godine standard građana biće mnogo bolji nego danas, ali svako mora da izračuna šta će da plati. Zaduženja zbog reprograma neće biti mnogo povećana posle dve godine – ocenio je Cvetković dodavši da se reprogram dugovanja i inače radi s procenom da su teškoće samo trenutne i da će biti prevladane.

Tokom dvogodišnjeg perioda mirovanja otplate duga plaćaće se samo kamata izuzev u slučaju da je klijent banke ostao bez posla. On može biti oslobođen plaćanja i kamate s tim da će banka u grejs periodu obračunati kamatu i pripisati je glavnici. Rok otplate kredita produžava se tako za dve godine. Olakšicama su obuhvaćeni oni građani čija docnja u otplati kredita nije premašila 180 dana, koji su počeli da ih otplaćuju pre 31. decembra 2010. godine, kao i oni čija su mesečna zaduženja premašila 30, odnosno 50 odsto vrednosti njihovih mesečnih primanja. Za kredite kod kojih je rok otplate do 36 meseci grejs period ne može biti duži od 50 odsto preostalog roka otplate kredita.

Građani kojima kreditne obaveze budu reprogramirane neće moći dodatno da se zadužuju kod banaka. Izuzetak su slučajevi kada je neko u docnji do 90 dana – i takav klijent će moći da dobije kratkoročnu pozajmicu.

Na jučerašnjoj zajedničkoj konferenciji za novinare premijera Mirka Cvetkovića, guvernera Narodne banke Srbije Dejana Šoškića i sekretara Udruženja banaka Veroljuba Dugalića čulo se da je Izvršni odbor NBS na svojoj jučerašnjoj sednici takođe podržao davanje olakšica prezaduženim građanima.

– Uveli smo, između ostalog, da se depoziti građana koje su dali kao obezbeđenje kredita mogu da koriste za otplatu duga i da im se tako umanji mesečna rata – rekao je Dejan Šoškić – Takođe, ukoliko klijent banke reprogramirane obaveze tri meseca redovno izmiri, njegov kredit više se neće računati kao problematičan, što za banku znači da će za njega izdvajati manje sredstava. Promenićemo propise koji će omogućiti drugačiji obračun mesečne rate kredita u mesečnim primanjima korisnika pozajmice, a taj udeo obračunavaće se u odnosu na potrošačku korpu.

Dugalić je napomenuo da predlog mera nije obavezujući ni za građane ni za banke, ali je to u interesu i jednih i drugih, pa zato očekuje da će sve banke prihvatiti ovaj predlog. Banke se još pojedinačno nisu izjasnile o učešću u ovom programu, a danas će biti održan Upravni odbor Udruženja banaka Srbije, posle čega će bankama biti upućen poziv da se uključe u reprogram kredita. Inače, jedanaest velikih banaka već  je podržalo program odlaganja otplate kredita.

Dugalić je rekao da privreda nije mogla da bude obuhvaćena juče predstavljenim paketom mera reprograma, jer je kod njih situacija drugačija nego kod građana i svako preduzeće predstavlja slučaj za sebe. – Vrlo je teško jedinstvenim paketom mera obuhvatiti sve situacije sa kojima se suočavaju pravna lica ” istakao je Dugalić i dodao da banke već rade na predlogu mera opšteg karaktera za preduzeća, čiji će detalji zatim biti određivani kroz pojedinačne razgovore sa klijentima.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik